Jak osiągnąć najgłębszy smak kawy

Ilość i rodzaj gatunków kawy dostępnych obecnie na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Wybór tej najlepszej, najsmaczniejszej, odpowiadającej osobistemu gustowi konsumenta jest niezmiernie trudny. Nie zawsze jednak kierowanie się marką, opisem czy nawet ceną jest dobrym rozwiązaniem. Może lepiej zastanowić się, czy raczej sposób samego parzenia kawy nie powinien być tu czynnikiem decydującym.

Właściwy wybór

Kupując kawę mieloną, czy, co gorsza, kawę rozpuszczalną, nie mamy najmniejszego wpływu na jej proces produkcji. Nie widać samych ziaren, nie wiadomo czy kawa natychmiast po zmieleniu została hermetycznie zapakowana, wreszcie czas, będący czynnikiem kluczowym w procesie przygotowania kawy, wydłuża się wręcz nienaturalnie. Nie ma też możliwości ingerencji w grubość zmielonych ziaren, należy się zdać, na to co proponuje producent. W takim przypadku kaw ziarnista z prawdziwych ziaren okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Jej największe zalety to:

-możliwość osobistej weryfikacji jakości ziaren kawy

-naturalny smak, bez polepszaczy i sztucznych substancji konserwujących

-kontrola grubości mielenia

-uzyskanie najlepszych i najgłębszych walorów smakowych

Ziarno. Najbliżej natury

Obecny rynek oferuje ogromny asortyment różnego rodzaju młynków do kawy. Od zwykłych elektrycznych, przez żarnowe po ręczne młynki, cieszące się coraz większą popularnością. Obojętnie jednak jaki rodzaj urządzenia wybierzemy, smak i zapach świeżo zmielonej kawy jest w tym wypadku jedyny i niepowtarzalny. Aromat, jaki uzyskuje się z ziaren kawy, powoduje, że osoby, które choć raz spróbowały takiego sposobu uzyskania napoju, na zawsze już pozostają jego wielbicielami. Ważnym czynnikiem jest tu też możliwość obserwacji samego procesu i świadomość, że w takim wypadku spożywamy tylko naturalny wyrób. Uczestniczenie rodziny czy zaproszonych gości w procesie przyrządzania kawy, jej mielenia i parzenia staje się swoistym rytuałem, który z radością można celebrować. Natomiast możliwość doboru grubości mielenia ziaren kawy powoduje, że można ten proces spersonalizować i zawsze już dobierać właściwą grubość do ulubionego jej rodzaju.