Czym charakteryzuje się dobra kawa

Kawa to jeden z popularniejszych napojów na całym świecie. Swoją renomę zawdzięcza nie tylko niepowtarzalnemu smakowi, kolorowi, ale też działaniu pobudzającemu. Filiżanka dobrej kawy dodaje energii i chęci do działań, dlatego wiele osób właśnie od kawy zaczyna każdy swój dzień. Na smak kawy wpływa nie tylko jej rodzaj, jakość, ale też sposób palenia ziaren, metoda przyrządzenia oraz jakość wody.

Rodzaje kawy – jak wybrać swoją ulubioną?

Wśród kaw ziarnistych wyróżnia się najczęściej arabiki oraz robusty i rodzaj liberica. Rodzaj kawy zależy w głównej mierze od miejsca pochodzenia i sposobu uprawy. Kawa z różnych zakątków świata charakteryzuje się innym kolorem, zapachem i smakiem. Arabiki pochodzą z Arabii, mają długie ziarna i są one nieco płaskie. Ten gatunek kawy jest dość trudny w uprawie, wymaga dobrej jakość gleby oraz licznych zabiegów pielęgnacyjnych podczas wzrostu roślin. Arabika charakteryzuje się lekkim, orzechowym posmakiem. Robusta to kawa, która pochodzi również z Afryki, uważana jest za mniej szlachetną odmianę, jest nieco łatwiejsza w uprawie. Liberica to kawa ziarnista, która jest najmniej popularna, uprawiana jest w Malezji. Cechuje ją charakterystyczny, nieco ciężki smak.

Od czego zależy smak i jakość kawy ziarnistej?

Na smak kawy wpływa głównie jej rodzaj oraz sposób uprawy. Arabika jest raczej kawą o łagodnym smaku, ma niższą zawartość kofeiny. Świetnie sprawdza się do przyrządzenia espresso lub do picia z mlekiem. Robusta to kawa mocniejsza, czarna i intensywna. Amatorzy kawy podkreślają jej charakterystyczną goryczkę. Jakość kawy ziarnistej zależy również od jakości wody, rodzaju urządzenia do parzenia kawy oraz od metody przyrządzenia. Na smak kawy wpływa również sposób palenia ziaren, ale też czas przechowywania kawy. Kawa ziarnista, świeżo palona cechują się intensywnym i przyjemnym aromatem oraz wyrazistym smakiem. Smakosze kawy doceniają ekologiczną kawę. Ręczny zbiór ziaren kawowca pozwala na wstępną segregację nasion, które są najwyższej jakości. Brak stosowania środków ochrony roślin sprawia, że kawa jest całkowicie naturalna i zdrowa.